De ce tot mai multe persoane consuma coacaze negre?

Data:

Share post:

Coacazele sunt unul dintre multele daruri ale naturii. Cand sunt consumate in sezon – de obicei in lunile de vara – aceste fructe de padure sunt suculente si foarte aromate. Sucul pur de coacaze negre contine multe dintre aceleasi calitati nutritionale gasite in coacazele crude, dar unele sucuri de coacaze negre cumparate din magazin sunt amestecate cu alte sucuri de fructe, modificand usor profilul nutritiv. De aceea, indicat ar fi sa se gaseasca suc de coacaze negre in combinatii cat mai sanatoase.  

Profilul nutritional al coacazelor negre

O cana de coacaze negre contine doar 84 de calorii, mai putin de 1 gram de grasime si aproximativ 3,5 grame de fibre. Pentru doar 21 de grame de carbohidrati per portie de o cana, coacazele sunt o gustare sanatoasa pentru diabetici si pentru cei care doresc sa-si controleze glicemia. Coacazele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K, mangan si antioxidanti.

O portie de coacaze negre sau un pahar de 250 ml de suc de coacaze negre este bogat in vitamina C si ofera 24% din valoarea zilnica. Un nutrient esential pentru sanatatea generala, vitamina C este necesara pentru cresterea si repararea tesuturilor corpului, cum ar fi tendoanele, ligamentele si vasele de sange. Ajuta la vindecarea ranilor si mentine sanatatea oaselor si a dintilor. De asemenea, serveste ca un antioxidant care lupta impotriva bolilor.

Cele mai citite articole

Vitamina C este sensibila la caldura, ceea ce inseamna ca nivelurile ridicate de caldura o pot distruge. Daca un suc de coacaze negrea fost pasteurizat, cel mai probabil va avea o cantitate semnificativ redusa de vitamina C. 

Sucul de coacaze negre este, de asemenea, bogat in vitamina K, oferind 36% din valoarea zilnica per portie. Vitamina K este esentiala pentru a permite organismului sa formeze cheaguri de sange pentru a preveni sangerarea excesiva la ranire. Este puternic implicat in mentinerea sanatatii oaselor prin cresterea densitatii osoase si prevenirea rupurilor si fracturilor osoase.

Manganul este necesar organismului pentru a construi si mentine tesutul osos si conjunctiv si pentru a ajuta la reglarea hormonilor sexuali. De asemenea, alimenteaza enzimele necesare pentru a metaboliza eficient grasimile si carbohidratii pentru energie si joaca un rol important in reglarea glicemiei. O portie de coacaze negre ofera 25% din valoarea zilnica a manganului.

Cele mai citite articole

Articole asemănătoare

Cum se reciclează anvelopele?

Anvelopele uzate reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu cu care se confruntă societatea modernă. În...

Care sunt resursele oceanului planetar

Introducere in resursele oceanului planetar Oceanele acopera aproximativ 71% din suprafata Pamantului si joaca un rol crucial in sustinerea...

Tot ce trebuie sa stii despre compostarea deseurilor

Introducere in compostarea deseurilor Compostarea este un proces biologic de descompunere a materialelor organice precum resturi vegetale, frunze, resturi...

În ce mod sunt radiografiile dăunătoare mediului

Radiografiile, o unealtă esențială în domeniul medical, permit diagnosticarea rapidă și precisă a diverselor afecțiuni, însă impactul lor...