Instalațiile de irigare liniare se deplasează în linie dreaptă, spre deosebire de pivoții circulari, care se rotesc în jurul unui punct central. Aceste sisteme sunt ideale pentru parcelele lungi și înguste unde un sistem tip pivot central nu ar fi practic sau eficient.
Sistemele liniare de irigare prezintă mai multe beneficii:
- Eficiență în utilizarea apei – față de alte metode de irigare, liniarele minimizează pierderile de apă, permițând o distribuție mai uniformă și precisă a apei pe suprafața cultivată.
- Flexibilitate – liniarele se pot adapta la o varietate de forme și mărimi de teren, inclusiv terenuri neregulate, asigurând o acoperire eficientă.
- Eficiență energetică – consumul de energie este adesea mai scăzut în comparație cu alte metode de irigare, datorită eficienței superioare în distribuția apei.
- Productivitate agricolă îmbunătățită – liniarele contribuie la o gestionare mai bună a resurselor de apă și nutrienți, ceea ce asigură o creștere a randamentului culturii agricole.
Există mai multe tipuri de sisteme de irigare liniare, diferite prin modul de mișcare și instalare:
- Liniară cu Auto-alimentare din canal cu cărucior la capăt sau la jumătatea sistemului, cu/fără pivotare. Se folosesc în situația în care parcela este mărginită de un canal.
- Liniară cu cărucior la capăt și alimentare din hidrant, cu/fără posibilitatea de pivotare pentru acoperirea a două parcele alăturate. Lungimea maximă a sistemului poate fi până la 400 m, lungimea furtunului până la 200 m, cu distanța maximă între hidranți de 390 m.
- Liniară cu cărucior la jumătatea sistemului și alimentare din hidrant. Lungimea maximă a sistemului poate fi de 600 m, lungimea furtunului până la 200 m, distanța maximă între hidranți de 390 m.
Sistemele de irigare liniare de la T-L: printre cele mai performante din lume.
Liniarele de irigații produse de compania americană T-L însumează mii de ore de cercetare și testare a componentelor, oferind un înalt standard de performanță.
Sistemele liniare de irigare T-L se disting prin următoarele caracteristici și avantaje:
- folosesc o antrenare hidrostatică, nu electrică, astfel că fiecare turn al sistemului se mișcă continuu și apa este aplicată uniform, iar componentele transmisiei nu se uzează la fel de repede;
- utilizează cu până la 60% mai puțină apă decât irigarea prin inundație și acoperă aproape 98% dintr-un câmp dreptunghiular/pătrat;
- cu o lungime de până la 800 m, liniarele T-L pot fi alimentate prin furtun conectat la hidranți în sistem centralizat sau cu auto-alimentare din canale deschise, putând fi ghidate fie de cablu suprateran, fie de GPS, în funcție de nevoile agricultorilor;
- au aspersoare ce distribuie o cantitate egală de apă indiferent de poziția lor pe sistem, astfel că sunt ideale și când există o presiune scăzută a apei;
Aspersoarele pot fi fixate direct pe structura metalică, pe furtun la înălțimi cuprinse între 1,5 și 2,7 m față de sol sau la sisteme de irigare de precizie prin picurare mobilă sau PMDI™ direct pe sol. Aceasta din urmă este tehnologia patentată T-L Irrigation, care îmbină cu succes tehnologia pivotului central cu irigarea prin picurare. Această metodă de irigare este foarte eficientă, reducând pierderile de apă prin evaporare sau scurgere, comparativ cu metodele tradiționale de irigare, precum inundarea.
Sistemele Liniare pentru Irigații de la T-L sunt comercializate în România prin distribuitori autorizați, printre care și AgroPark Trading.
Atunci când alegi o instalație de irigare liniară, este esențial să iei în considerare dimensiunea și forma terenului, tipul de cultură, necesitățile specifice de irigare, precum și costurile inițiale și cele de operare. Utilizarea tehnologiei moderne, cum ar fi controlere prin GPS, poate îmbunătăți și mai mult eficiența sistemelor de irigare liniare, maximizând utilizarea resurselor de apă și energie în agricultură.