Ce este factoring si cui se adreseaza? 

Data:

Share post:

Toata lumea are de suferit de pe urma evenimentelor de la nivel mondial si a cresterii preturilor din ultima perioada, atat persoanele fizice, cat si cele juridice. Prin urmare, oricine poate intampina dificultati la achitarea facturilor la furnizori, astfel ca si acestia sunt afectati de evenimente. 

De aceea, pentru a face rost de cash, companiile furnizoare, care emit facturi cu plata la termen, pot apela la serviciile de factoring, care reprezinta o solutie rapida de finantare si cu mai putina birocratie. 

Ce este factoringul si cum functioneaza?

Factoringul este o metoda de finantare, care difera insa de creditele bancare clasice. Acesta reprezinta mai degraba un pachet de servicii oferit de o institutie financiara nebancara, care se adreseaza companiilor care desfasoara activitati de genul B2B si care ofera lichiditatile de care clientii sai au nevoie pana la incasarea facturilor de la clienti. 

Modul de functionare al acestui proces de finantare este unul relativ simplu. Institutia financiara cumpara facturile emise catre clienti de cei care solicita ajutorul sau, dar care nu au depasit termenul de plata, oferindu-le acestora finantele pe care le aveau altfel blocate in facturile emise. Ulterior, cel care trebuie sa achite factura va fi notificat ca plata va trebui efectuata in alt cont, cel al institutiei financiare. 

In general, institutia care ofera creditarea – denumita factor – percepe un comision, un anumit procent din valoarea facturii. Numai ca daca facturile vor fi achitate la timp, costurile societatii care apeleaza la aceasta solutie – aderent – vor fi mai mici. Astfel ca factoringul se dovedeste a fi o solutie de finantare avantajoasa. 

Cine poate apela la aceste servicii?

Factoringul este o alternativa de finantare, astfel ca acesta nu este considerat imprumut, motiv pentru care companiile care beneficiaza de acest serviciu nu vor intra in nicio baza de date pentru credite. De aceea, factoringul reprezinta o solutie potrivita pentru companiile care au un scoring bancar mic si nu pot obtine un credit sau cele pentru care nu se doreste o astfel de finantare. 

Industriile in care acest serviciu de finantare este cel mai popular sunt constructii, transporturi, retail, micii producatori si companiile care lucreaza cu statul. 

Articole asemănătoare

Cum să îți transformi orice încăpere într-un spațiu de depozitare funcțional și eficient

Transformarea oricărei încăperi într-un spațiu de depozitare eficient și funcțional nu doar că îți va ajuta să economisești...

Viața sfintei Elena, împărăteasa care a schimbat istoria creștinismului

Sfânta Elena, cunoscută și sub numele de Împărăteasa Elena, este una dintre cele mai importante figuri din istoria...

Logopedia – ce este, când e necesară și cum poate ajuta

Logopedia este o ramură a științelor medicale și educaționale care se ocupă cu evaluarea, diagnosticarea, prevenirea și corectarea...

Pensie diabet tip 2 conditii si drepturi

Contextul legal pentru pensia diabet tip 2 Pentru persoanele care sufera de diabet tip 2 in Romania, accesul la...