De ce sa investesti in titluri de stat?

Data:

Share post:

Desi nu sunt total lipsite de ele, titlurile de stat prezinta un risc mai mic decat actiunile. Deoarece randamentul acestor titluri de stat este determinat cu mai multa certitudine, acesta nu poate fi la fel de mare. 

Ce este o obligatie?

Obligatiunile sunt in general emise de companii si de banci. In cazul statelor, acestea poarta in general denumirea de obligatiuni sau titluri de stat.

Investitorul imprumuta bani companiei, care emite in schimb un titlu de creanta, un fel de recunoastere a creditului. Garantia se numeste obligatiune.

Scadenta anuala, scadenta finala si randamentul anual sunt definite la momentul investitiei. Aceasta este principala diferenta cu actiunile. 

Diferenta fata de actiuni

Actiunile, fiecare dintre ele constituie parte din societate, sunt cumparate. Aceste actiuni Medlife sunt o fractiune achizitionata a companiei. In cazul obligatiunilor, investitorul imprumuta fonduri companiei. Mai mult, actiunile nu au o data de expirare anuala sau o data de expirare finala. Investitorul isi recupereaza fondurile (majorate cu orice castig de capital) doar atunci cand vinde actiunile.

Acestea fiind spuse, actiunile pot genera si venituri anuale: dividende. Dividendele sunt distribuite de compania care decide sa-si imparta profitul cu actionarii sai. In timp ce investitorul in obligatiuni are certitudinea de a primi un randament anual, distribuirea dividendelor este supusa deciziei consiliului de administratie.

O alta diferenta cheie este volatilitatea. Actiunile reactioneaza mult mai „violent” la evolutiile – intr-o directie sau alta – de pe pietele financiare. 

Performanta regulata

Cele mai citite articole

Randamentul lor fix este, fara indoiala, principalul activ al obligatiunilor. In cele mai multe cazuri, investitorul care cumpara o obligatiune cunoaste randamentul care ii va fi atribuit in fiecare an. Cu toate acestea, acest principiu are o serie de exceptii. Acestea sunt cazurile in care randamentul (deci variabil) este legat de un indice sau un indicator de rata.

Posibilitate de valorificare

Obligatiunile de capitalizare sunt o forma comuna de obligatiuni. Termenul de capitalizare inseamna ca randamentul anual va fi adaugat imediat la principalul obligatiunii, fara ca investitorul sa fie nevoit sa faca nimic. Prin urmare, se poate spune ca obligatiunile necesita mai putina atentie si monitorizare decat actiunile. 

Instrument ideal de diversificare a portofoliului

Obligatiunile au meritul nu numai ca sunt mai sigure decat actiunile, ci si de a contribui la diversificarea portofoliului. Investitorii trebuie sa evite in mod imperativ sa-si puna toate ouale intr-un singur cos. O alocare sanatoasa a portofoliului implica detinerea de obligatiuni.

Dezavantaje si riscuri

  • Riscul de credit: falimentul emitentului

Emitentul este compania careia investitorul imprumuta bani in schimbul unei obligatiuni. Daca firma da faliment, investitorul in obligatiuni se va afla printre creditori. Prin urmare, in cele din urma ii va fi dificil sa-si recupereze fondurile.

  • Riscul de lichiditate

Obligatiunea poate fi listata pe o piata reglementata. Totusi, acest lucru nu garanteaza dezvoltarea unei piete active, care ar face posibila tranzactionarea. 

  • Risc de schimbare

Obligatiunile pot fi, de asemenea, denominate in valuta straina. Acesta este un factor de luat in considerare atunci cand cumperi. 

  • Riscul de piata

Investitiile sunt supuse in orice moment unui numar de riscuri generale. Ratele dobanzilor si ratele de schimb se pot schimba rapid. 

Cele mai citite articole

Articole asemănătoare

Tot ce trebuie sa stii despre compostarea deseurilor

Introducere in compostarea deseurilor Compostarea este un proces biologic de descompunere a materialelor organice precum resturi vegetale, frunze, resturi...

Adevarul despre uleiul din turte de masline

Introducere in lumea uleiului din turte de maslineUleiul obtinut din turtele de masline este un produs mai putin...

Care sunt resursele naturale cele mai exploatate in ziua de azi

Care sunt resursele naturale cele mai exploatate in ziua de aziIntr-o lume in continua evolutie tehnologica si economica,...

Cum putem proteja fiecare dintre noi mediul înconjurător?

Protejarea mediului înconjurător a devenit o responsabilitate globală, care nu poate fi realizată fără implicarea fiecăruia dintre noi....