Leustean beneficii

Data:

Share post:


Introducere

Leusteanul (Levisticum officinale) este o planta bine cunoscuta si folosita in medicina traditionala pentru numeroasele sale beneficii. Nu numai ca a fost folosit ca medicament mai mult de 2000 de ani, dar se crede ca a fost folosit si ca aliment inaintea acelei vremi. Totusi, in prezent, leusteanul se foloseste cel mai frecvent ca condiment si ca aromatizant in bucatarie.

Origine și istorie a leusteanului

Leusteanul este de origine asiatica si se crede ca a fost introdus in Europa in anii 1500, atunci cand exploratorii au impartasit informatii despre planta si au adus-o in Europa. In prezent, se cultiva in intreaga lume si se gaseste in gramezi in piete si magazine de alimente.

Componente ale leusteanului

Leusteanul este bogat in vitamine, minerale si alte substante nutritive. Contine vitaminele A, B, C si E, precum si calciu, magneziu, fier, zinc, potasiu si acid folic. De asemenea, contine si uleiuri volatile, saponine, taninuri, flavonoide si alte substante nutritive esentiale.

Beneficii ale leusteanului

Leusteanul are numeroase beneficii pentru sanatatea umana. Cel mai important beneficiu al leusteanului este ca ajuta la reducerea inflamatiei si durerii. Acesta actioneaza ca un antiinflamator si poate ajuta la reducerea durerii articulare si a durerilor musculare. De asemenea, ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si a zaharului din sange.

Cele mai citite articole

Leusteanul are, de asemenea, proprietati antibacteriene si antifungice si poate ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor bolilor digestive, cum ar fi indigestia, balonarea si crampele stomacale. Acesta ajuta, de asemenea, la cresterea secretiei bilei si la reducerea simptomelor hepatitei.

Leusteanul are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea daunei celulelor si a bolilor asociate. De asemenea, ajuta la prevenirea bolilor de inima si la reducerea riscului de cancer. Leusteanul poate, de asemenea, ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la prevenirea alergiilor si a infectiilor.

Utilizare

Leusteanul se poate folosi pentru orice fel de preparare culinara si se pot prepara retete delicioase si nutritive. Acesta poate fi adaugat la umpluturi, ciorbe, omleturi si chiar tarte. Poate fi folosit pentru a condimenta legume, carne si peste. De asemenea, se poate folosi si pentru a aromatiza sosuri, piureuri si supe. Se poate folosi, de asemenea, si ca ceai pentru a beneficia de proprietatile sale medicinale.

Efecte secundare

Desi se considera ca leusteanul are numeroase beneficii, trebuie avut in vedere faptul ca poate provoca, de asemenea, anumite efecte secundare. Persoanele care sunt alergice la leustean pot experimenta dificultati de respiratie, urticarie, eruptii cutanate si dureri de cap. De asemenea, persoanele care sufera de diabet pot fi, de asemenea, afectate, deoarece leusteanul poate scadea nivelul de zahar din sange. Este esential sa urmati intotdeauna instructiunile medicului inainte de a lua leustean sau alte suplimente.

Concluzie

In concluzie, leusteanul poate fi o parte importanta a unei diete echilibrate si poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate. Desi poate fi folosit ca condiment culinar, poate fi, de asemenea, folosit pentru a beneficia de proprietatile sale medicinale. Totusi, este esential sa luati in considerare posibilele efecte secundare si sa urmati intotdeauna instructiunile medicului inainte de a lua leustean sau alte suplimente.

Cele mai citite articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole asemănătoare

Tot ce trebuie sa stii despre compostarea deseurilor

Introducere in compostarea deseurilor Compostarea este un proces biologic de descompunere a materialelor organice precum resturi vegetale, frunze, resturi...

Adevarul despre uleiul din turte de masline

Introducere in lumea uleiului din turte de maslineUleiul obtinut din turtele de masline este un produs mai putin...

Care sunt resursele naturale cele mai exploatate in ziua de azi

Care sunt resursele naturale cele mai exploatate in ziua de aziIntr-o lume in continua evolutie tehnologica si economica,...

Cum putem proteja fiecare dintre noi mediul înconjurător?

Protejarea mediului înconjurător a devenit o responsabilitate globală, care nu poate fi realizată fără implicarea fiecăruia dintre noi....